Victoria Thornton, fundadora i directora de Open House Worldwide, destaca la seua il·lusió davant la posada en marxa de Open House València 2019.
Thornton afirma que València és un exemple de com passat i futur es conjuguen per a millorar la vida dels seus habitants.
Open House Worldwide és l’organització global que tutela la convocatòria dels diferents certàmens internacionals de Open House. L’última ciutat a arribar a aquest prestigiós club després d’anys organitzant el festival global d’arquitectura a Nova York, Sidney o Londres és València, que per primera vegada celebra la seua Open House el pròxim cap de setmana del 3 al 5 de maig. Open House es va fundar a Londres en 1992 amb l’objectiu de fomentar una millor comprensió de l’arquitectura fora de la professió. El nucli d’aquesta idea radica en l’experiència directa dels propis edificis, accessibles de forma gratuïta per a tots i amb oportunitats per a aprendre, discutir i debatre amb experts i ciutadans per igual.
La directora i fundadora de Open House Worldwide, Victoria Thornton, parla per primera vegada en l’avantsala del certamen valencià. Per a Victoria Thornton “l’objectiu del concepte Open House és principalment fomentar que els ciutadans entenguen millor l’arquitectura de la seua ciutat. Hi ha principis fonamentals que totes les nostres edicions han de respectar: la necessitat de fomentar l’estima, la comprensió i l’aprenentatge entre els ciutadans de les ciutats, juntament amb el valor de l’excel·lència arquitectònica i el disseny contemporani de qualitat”.
Per a Thornton, “València ha demostrat cuidar el seu entorn físic. A més, és exemple de com el futur i el passat poden millorar la qualitat de vida dels seus habitants a través de la seua arquitectura, un dels valors que exigim en Open House”. La directora del festival internacional, que lideren en la seua versió valenciana els arquitectes Mariano Bolant i Javier Domínguez, assegura que “el festival és un aparador de l’arquitectura i els barris valencians obert a tota la societat, al mateix temps que fomenta el dialogue entre els propietaris i arquitectes dels edificis i els visitants del festival”.
El festival valencià, que ha aconseguit el suport de les institucions públiques i d’importants patrocinadors privats, està gestionat per l’Associació Espanyola del Paisatge Urbà, l’organització que dirigeixen els dos arquitectes Bolant i Domínguez amb l’assessorament jurídic i institucional de l’advocat Jesús Bonet.
En la recta final dels preparatius, l’èxit ja està assegurat amb la gran quantitat de voluntaris inscrits -més de 400-, amb l’afluència massiva a la festa de Bienvenida en el Centre del Carme -més de 1000 persones- i amb la gran expectativa creada. Ara el repte està en la seua consolidació. Per a la directora internacional del festival “la societat creu que el més important d’OH són els edificis, però la veritat és que hi ha tres aspectes fonamentals: la increïble resposta del públic per veure com és físicament la ciutat a través de l’arquitectura, la passió i la dedicació no solament dels organitzadors, sinó també dels voluntaris i, finalment, la qualitat de l’arquitectura que s’ha construït al llarg del temps”.
Thornton afig que, per a fomentar l’interès per l’arquitectura, “la majoria de les ocasions, els ciutadans senten l’arquitectura com una cosa aliena a ells. Tanmateix, això no significa que els ciutadans no hagen volgut comprendre, explorar i entaular diàlegs sobre aquesta matèria. OH ofereix l’oportunitat d’acostar l’arquitectura a la societat, accedint gratuïtament als edificis, alguna cosa que considerem fonamental des de l’organització”.